FOTOBOOKI czyli księgi tajnych kodów w inny wymiar Photomatrixa.

Wszystkie opisy, komentarze oraz streszczenia książek są mojego autorstwa. Zabrania się ich kopiowania i publikowania bez mojego osobistego pozwolenia. To samo tyczy się moich zdjęć z wyłączeniem zdjęć książek, które są zapożyczone z internetu.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Young Nicole S. - Helion



Autor: Nicole S. Young
Wydawnictwo: Helion
Rok wydania: 2012
Liczba stron:  288
Tematyka: Fotografia produktowa
Moja ocena : 5/6 
ISBN:  978-83-246-3859-8


Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła  to już druga książka o fotografii w kuchni na moim blogu wydana również nakładem Wydawnictwa Helion. Autorka Nicole S. Young pokazuje zdjęcia w trochę innym wydaniu niż jej poprzedniczna i nie ukrywam, że dużo bardziej odpowiada mi jej styl.

Książka jest kierowana do wszystkich fotografów chcących zacząć zabawę z aparatem w kuchni lub w pobliżu. Mamy  wprowadzenie i informację o potrzebnym sprzęcie dla początkujących jak również ciekawostki dla bardziej zorientowanych,  na koniec cały proces powstawania zdjęcia dla bardzo zaawansowanych.

W siedmiu rozdziałach książki małymi kroczkami autorka wciąga nas coraz bardziej w wir kuchennych rewolucji. Mamy i podstawy fotografii, opis sprzętu, oświetlenia, kompozycji, używanych rekwizytów, obróbki w Photoshopie oraz na zakończenie wisienka na torcie rozdział za kulisami, gdzie autorka pokazuje od początku do końca na kilku przykładach: przygotowania do sesji, sesje oraz postprodukcję w programie graficznym. Jest to lekcja poglądowa jak powinniśmy postępować w kolejnych etapach pracy nad zdjęciem.

Książka  ma przepiękne zdjęcia potraw, które aż kuszą nasze oczy, do ich spróbować. Opisy dodawane do zdjęć zostały świetnie wkomponowane w zdjęcie dzięki temu autorka przedstawia po co dodała niektóre elementy np. umieszczone nieotre winogrona w tle zrównoważyły pomarańczowy,czerwony i fioletowy kolor kanapki i pałeczek serowych. W opisie sprzętu nie są to suche informacje, ale niekiedy również plan scenerii wykonywanego zdjęcia z rozmieszczeniem sprzętu (blendy, ekrany, lampy) i miejscem aparatu. Proces postprodukcji jest pokazany w akcji, czyli jakie funkcje Photoshopa użyć aby poprawić efekt końcowy, nie są to jakieś skąplikowane czynności i nawet osoby nie mające dużego doświadczenia z tym programem sobie poradzą, patrząc na screeny okienek zamieszczone na marginesach książki. Cały proces powstawania zdjęć pokazała autorka w ostatnim rozdziale, na przykładzie kilku sesji zdjęciowych. Mamy pokazane stykówki od początkowego pustego talerza do kolejnych etapów nakładania potrawy i dodatków uzupełniających tło. Pokazane zostały plany zdjęciowe, na których zaznaczono rozmieszczony sprzęt oświetleniowy (niekiedy światła naturalnego z okna czasami sztucznego) w stosunku do aparatu. Po uzyskaniu zdjęcia końcowego pokazano również minimalne korekty w Photoshopie pozwalające jeszcze bardziej dopieścić zdjęcie.

Patrząc na zawartość rozdziałów wydaje się, że dwie książki o fotografii kuchennej są prawie identyczne, ale tak do końca nie jest. Prawdą jest, że niektóre informację szczególnie z pierwszych dwóch rozdziałów się powielają, bo autorki omawiają te same podstawy, sprzęt też się zbytnio nie różni między sobą, ale później  zdjęcia i sposób ich opisu i prezentacji potraw różni się diametralnie. Poprzednia książka miała zdjęcia robione od góry dużą głębą ostrości  przez co wyglądały jakby robione kompaktem dla potrzeb bloga oraz ze zbyt dużą ilością dodatków (niekiedy nie pasujących kolorystycznie) , w tej książce zaś zdjęcia są jakby miały reklamować dany produkt w jakimś magazynie lub na jakiejś ekskluzywnej stronie eleganckiej restauracji. Mamy piękne kolory, ostrość ustawiona na część potrawy przykuwającą naszą uwagę, reszta kompozycji stopniowo rozpływa się w nie ostrości. Sam tekst skupia się głównie na temacie zdjęcia nie meandruje na jakieś niezwiązane z nim obrzeża jak w "Ujęciach ze smakiem" i wydaje mi się też, że nauczanie związane z fotografią w tej pozycji jest bardziej profesjonalne, w drugiej pozycji zaś mamy więcej ciekawostek o kuchni mniej o fotografii.  

Mając dwie książki w swojej biblioteczce jedna drugą uzupełnia. Chcąc wybrać tylko jedną zdecydowanie polecam książkę pani Nicole S. Young. Aktualnie podręcznik ten do nabycia w cenie 59zł.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz