Autor: Matt Armendariz
Wydawnictwo: Helion
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 195s
Tematyka: Fotografia produktowa
Moja ocena : 4/6
ISBN: 978-83-246-8085-6Po dłuższej nieobecności na moim blogu kolejna książka o fotografii kulinarnej. Jest to pozycja autorstwa Matta Armendariza pt. "Fotografia Kulinarna dla blogerów" wydana przez Wydawnictwo Helion.
Książka kierowana do fotografów amatorów, którzy mają zamiar prezentować swoje prace w internecie na różnego rodzaju stronach www czy blogach kulinarnych. Aby zwiększyć ich atrakcyjność oraz ilość wejść na taką stronę, należy szczególnie zwrócić uwagę na atrakcyjne zdjęcia. Dobrze wykonane zdjęcia zachęcają do dalszego przeglądania blogu i powodują częstsze powroty do danego bloga.
Książka ma podobny sposób omawiania jak jej poprzedniczki tematyczne wydane wcześniej na polskim rynku wydawniczym. Mamy kilka słów o sprzęcie, czyli dobór aparatu, obiektywu oraz osprzętu do nich. Następnie przechodzimy do ustawień aparatu, doboru oświetlenia, jego rodzajach, ilości natężenia, zastosowaniu różnego rodzaju modyfikatorów, dzięki którym doświetlamy lub zaciemniamy, niektóre fragmenty zdjęcia. Omawiane zostały też rodzaje balansu bieli w aparacie lub późniejsza korekta na komputerze. Plan pracy nad zdjęciem oraz jego kompozycja, stylizacja, użycie dodatkowych rekwizytów. Książkę kończy rozdział z osobistymi poradami autora.
Książka zawiera podstawowe informacje tematyczne dla osób zaczynających przygodę z fotografią kulinarną. Wprowadza ich przez wszystkie aspekty tej tematyki, zdjęcia dobrze obrazują tekst w niej zawarty. Autorzy coraz bardziej popularnych blogów o jedzeniu na pewno mogą sporo skorzystać na poprawieniu wizualizacji blogów ciekawymi zdjęciami. Do nich jest kierowana ta lektura i myślę, że trafi na podatny grunt.
Osobiście czytając już kilka pozycji o tej tematyce, mam pewien niedosyt, książka nie wnosi jakiś rewelacyjnych odkryć, tylko powiela podobne schematy do poprzednich. Tematy są bardziej zasygnalizowane niż wnikliwie rozwinięte, dziwi trochę niechęć autora do oświetlenia sztucznego (lampy błyskowe), ale dużo fotografów jest zwolennikami światła naturalnego i autor na pewno do nich należy. Polecam wszystkim zaczynającym prowadzenie bloga kulinarnego, aby podwyższali swoje umiejętności i uatrakcyjniać swoją własną stronę z korzyścią dla czytelników. Obecnie książka do dostania w cenie 54,90zł.